Peder Marius Elias Eliassen (1874-1928) kom til verden på "Brunsgaard" i Langetved i Skrave sogn ikke langt fra Rødding. Han blev uddanet journalist og virkede senere som historiker med et omfattende og anerkendt forfatterskab af historiske artikler og bøger, bl.a. "Kongeaaen eller den gamle Grænse" fra 1926. Forfatterens forord lyder:

Med nogen Ængstelse begyndte jeg for adskillige Aar siden at indsamle Stoffet til denne Bog. Paa Forhaand var jeg klar over, at Opgaven var meget vanskelig. Og naar jeg nu afslutter Bogen, erkender jeg, at Emnet langt fra er udtømt, hverken for den ældre eller den nyere Dels Vedkommende, og vist næppe kan udtømmes. Nogle Læsere vil maaske mene, at jeg kunde have sparet Arbejdet for den ældre Dels Vedkommende og henvist til S. Alkærsigs udmærkede Undersøgelser; men da jeg fandt flere ældre Oplysninger og et Par fortræffelige Kort, som burde frem, og desuden netop ønskede Kongeaagrænsen belyst i sin Helhed, blandt andet for derved at fremdrage Paralleller, begyndte jeg Emnet fra de ældste Tider.

Ogsaa den nyere Del af det ret store Tidsrum kunde være langt udførligere behandlet, men da jeg dertil skulde bruge en Række officielle Rapporter, som endnu ikke er indsamlede, langt mindre tilgængelige, nøjedes jeg med en Indsamling af Beretninger fra den nulevende Slægt, idet jeg stadig ikke vovede mig længere ud, end jeg med Sikkerhed kunde bunde.

Mange vil spørge om et Register, men da Bogen kun hist og her nævner Personnavne og et Stedregister er mindre fornødent, er der ikke medtaget Register.

Jeg retter sluttelig en hjertelig Tak til Carlsbergfondet, til den Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse og til de tre til Kongeaaen grænsende Amter, Haderslev, Ribe og Vejle, som har støttet dette Arbejde og muliggjort historiske Undersøgelser, Reproduktion af Kortmateriale og Bogens værdige Udstyr saavel som talrige Rejser, og endelig min hjertelige Tak til de Hundreder af Fortællere, som i Breve eller mundtligt har ydet Bidrag til Bogen. En særlig Tak til Redaktør Carl Nielsen, Rødding, som paa mine Vegne har indsamlet en betydelig Del af Stoffet fra Haderslev Vesteramt og Ribeegnen til Afsnittet »Den sidste Smuglertid«.

En Del Materiale vil engang ad Aare, når Diskretionshensyn tillader det, blive overgivet til det kgl. Bibliotek.

Maatte denne Bog blive modtaget med det samme Sind, som den er skrevet, og fremkalde yderligere Materiale, helst det, som ellers vil gaa tabt, naar Døden har gjort sin Høst blandt den nulevende Slægt.

 

Kolding, i  Decbr. 1926.

                                                      P. ELIASSEN 

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.