Bogens fulde titel er: "Bidrag til Hellum Herreds Beskrivelse og Historie, samlede af Kl. Gjerding og udgivne ved D. H. Wulff, med et Tillæg, Sønder-Kongerslev Sogn, ved Lærer A. C. Nielsen".

Claus Christiansen Gjerding (1851-1880) kom til verden i Gerding sogn, Aalborg amt som søn af en gårdmand fra det baptistiske samfund og blev navngivet Claus Christiansen. Allerede i sin ungdom fattede han interesse for det lokalhistoriske og nedskrev mange notater. Det siges, at han i Julen 1871 hørte Grundtvigs sidste juleprædiken i Vartov kirke i København. Det ændrede hans syn på kirken, så han i 1874 lod sig døbe hjemme i Gerding kirke med navnet Claus Christiansen Gjerding. Han fik en teologisk embedseksamen og levede som huslærer på en præstegård. Hans tidlige død skyldes en lungesygdom.

Daniel Høffding Wulff (1829-1900) var født i Fredericia som søn af en adjunkt og valgte selv samme livsbane, idet han blev adjunkt og senere lektor ved Aalborg katedralskole. Han var en aktiv foreningsmand, som i en periode var medlem af Aalborg byråd og samtidig medstifter af "Det jydske historisk-topografiske Selskab", der fra 1866 udgav "Samlinger til Jydsk Historie og Topografi", hvis redaktør han var i adskillige år.

Anders Christensen Ertbøll-Nielsen (1859-1931) blev født i Ertbølle, Strandby sogn, Aalborg amt som søn af en gårdmand og kom i dåben til at hedde Anders Christensen Nielsen. Han blev seminarieuddannet og var i mange år førstelærer i Sønder Kongerslev. Han har skrevet flere artikler til årbogen "Fra Himmerland og Kjær Herred".

Bogen indledes med disse forord:

Afdøde Cand. theol. Klavs Gjerding, der er født i Gjerding Sogn, Hellum Herred, hvor hans Fader ejer en Gaard, omfattede altid sin Fødeegn med stor Interesse, og dette foranledigede ham til at anvende sin Fritid paa at samle Bidrag til dens Beskrivelse og Historie, som han agtede i sin Tid, naar han fik den færdig, at udgive fuldstændig. Des værre afbrød en tidlig Død ham midt i Arbejdet, og han naaende ikke længere end til at faa samlet en Del Bidrag til sit forehavende Værk og udarbejde enkelte Dele, men langtfra til en afsluttet Fremstilling af det hele. Det er saalede kun Sognene Gjerding, Blenstrup, Skjørping, Frær og Brøndum, han har behandlet og disse endda ikke udtømmende og fuldstændig.

Det er disse Samlinger, som indeholde ikke faa nye Bidrag til denne Egns Beskrivelse og Historie, der her ere gjennemgaaede og ordnede til Udgivelse, idet man har ment, at de dog burde bevares, hvor afbrudte og ufærdige de end efter Omstændighederne ere.

Til Forstaaelse af enkelte Tidsangivelser skal tilføjes, at der paa nogle Steder ved Anførelser i Randen af Manuskriptet af Aarstallet 1875 er angivet Tiden for Indsamlingen og Affattelsen.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.

Ole Færch med hjemmeside www.ferch.dk har udarbejdet et meget omfattende person- og stedregister, der kan downloades via dette link.