Peter Jensen (1846-1921) kom til verden i Vejlø sogn som søn af en indsidder. I mange år var han lærer ved Smidstrup skole i Snesere sogn. I 1883 fik han udgivet "Optegnelser om Snesere Sogn (navnlig i de sidste 2 Aarhundreder)", der indeholder en mængde gode oplysninger om sognets beboere.

Bogen afsluttes med et indholdsregister og indledes med disse forord:

Den Glæde, som det fra Barndommen af var mig at lytte lil de gamles Fortællinger om henfarne Tiders Personer og Forhold, vakte hos mig Interessen for Forfædres Virken og Liden ogsaa indenfor snævrere Kredse, og da jeg for godt en halv Snes Aar siden kom til at virke som Lærer her i Sognet, forøgedes denne Interesse ved den levende Tradition, som igjennem de gamles Meddelelser traadte mig imøde. Forat redde dog nogle af disse fra Forglemmelse, tog jeg mig for senere at optegne dem. Disse Optegnelser førte mig imidlertid videre; jeg søgte at fuldstændiggjøre dem ved Uddrag af Kirkebøger og af Godsarkiver samt fra andre Kilder, hvorfra jeg kunde hente sikre Efterretninger om Sognets Fortid, og erholdt derved efterhaanden en Oversigt over dettes Tilstand før og nu. Da jeg oftere af Venner, der have interesseret sig for mit Arbejde, er bleven opfordret til at lade mine Optegnelser komme til Offentlighedens Kundskab, har jeg endelig besluttet mig til at lade dem udkomme i Trykken.

Idet jeg vel erkjender, at mangt deri kunde været heldigere fremstillet, maa jeg hertil bemærke, at de mange forskjellige Steder, hvorfra jeg har hentet Stoffet, ikke altid har tilladt mig at samle de erhvervede Stumper og Stykker til et tiltalende Hele, trods anvendt Umage; ligeledes bedes det erindret, at mit Arbejde er fremkomrnet i den Fritid, der levnedes mig fra min egentlige Gjerning.

Sluttelig er det mig en kjær Pligt, at bringe de mange, der have overladt mig Materialierne til mit Arbejde, min oprigtige og forbindtlige Tak. Særlig maa jeg takke min højærværdige Sognepræst Provst, Dr. theol. P a l u d a n - M ü l l e r  for de ordnende Raad og Vink, han har ydet mig under Udarbejdelsen heraf.

 

Nørre Smidstrup Skole, den 19de Novbr. 1882.

                                                                                        Forfatteren.

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen, der er trykt med gotisk skrift. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.