Lago Mathias Wedel (1752-1827) kom til verden på herregården Gudum Kloster ved Lemvig som søn af ejeren og blev i dåben kaldt Lauge Mathias. Han blev student fra Odense og valgte at studere teologi. Fra 1786 og til sin død var han sognepræst i Everdrup. Han er kendt for et mindre forfatterskab af personal- og lokalhistoriske titler og indledte i 1818 sin amtsbeskrivelse "Topografie over Vordingborg Amt i Sjælland". Det blev imidlertid kun til første hæfte, der indeholder "Topographie over  Ewerdrup Sogn i Sjælland". 

Han indleder beskrivelsen med disse forord:

                P.M.

 

En Topografie over Wordingborg Amt af en simpel Landsbypræst, som hverken er Ridder, Højærværdighed, Consistorialraad eller noget Saadant! ja det vil nok blive noget Kjønt, noget Makulatur til Kræmmerhuse; men, Herre Gud! vi kan ikke alle værr store, fornemme og høiærværdige Folk; og, som det gik i Horatz's Dage, gaar det endnu. Vi maa være tilfreds, med hvad vi ere, naar vi kun ere, hvad vi bør være, som duelige paa vor Post, som Mennesker, som dem, der tænke paa det Tilkommende, og bruge det Nærværende, som Fornuftige.

Gjerne kunde disse Blade have henhvilet i Skriverpulten blandt saameget andet; men, da jeg nu i 35 Aar har været her i Amtet, og jeg mærker, at Ingen vil tale om den skjønneste Egn i Sjælland, der kan sættes i Ligning med Kysterne af Svendborg, Weile, Pløen, Kiel og Eutin, saa fremlægger jeg herved et Udkast til en Topografie over dette sydlige Amt i Sjælland, og begynder først med det Sogn, hvori jeg er Præst nu i saa mange Aar.

Skulle Afsætningen af Skriftet blive saaledes, at Forfatteren kan lade det øvrige Manuscript trykke over de andre Sogne, da skal Fortsættelsen meget snart foretages; - tabe vil jeg ikke, men jeg ønsker ei heller nogen stor Fordeel, naar Skriftet er færdig fra Pressen; og paa denne Sætning beroer det, om denne Topografie skal have flere Hefter; men i det Hele formoder jeg ikke, at Amtets ganske Beskrivelse skal blive betydelig meer end et Alfabet. Subscription har jeg ved mine nu tolv udgivne Skrifter aldrig anmodet om, og ei heller ved dette; thi ere Sætningerne almennyttige, gives nok Kjøbere, og ere de det ikke, da fortryde som oftest Subscribenterne at de have ladet sig tegne og nu tvinges til at modtage det Trykte.

Jeg vil være enhver sagkyndig Mand taknemmelig og forbunden, om han vil underrette mig om mulige Mangler eller Urigtigheder i disse Blade, da jeg med meget Velvillighed vil afbenytte de bedre Oplysninger, som gives mig, og tillige, om det tillades mig, nævne den Mand med Agtelse, som har veiledet mig til det Rigtige i Topografiens Forfatning.

Om Everdrups Præstegaard har jeg ikke skrevet noget af Betydenhed, for at undgaa den Bebreidelse om Egoisme; men den der kjender Stedet, veed hvad jeg har gjort, og de, der ei kjende det, ville ansee Beskrivelsen over det hele som Pralerie; altsaa Eftertiden skal maaske takke og erindre disse Liniers

 

                                                                            F o r f a t t e r     

         Ewerdrup Præstegaard,
            30te August 1818.

Jeg har scannet bogen til en PDF-fil, der desværre ikke er søgbar på grund af bogens alder og uskarpe tryk. PDF-filen kan downloades via dette link.

På Michael Olsens hjemmeside www.vognstyrer.dk er der via dette link mulighed for at læse en transskriberet og søgbar afskrift af bogen.