Peter Vilhelm Edvard Carstensen (1813-1892) blev født i Garnisons sogn i Odense som søn af en oboist ved infanteriet i Fredericia. Han fik udgivet 2 sognebøger "Hjørlunde (Jørlunde) Sogns Historie" i 1878 og "Det i Frederiksberg Amt liggende Vigsø (Veksø) Sogns Historie" i 1884. I begge bøger er han nævnt som lærer i Skjenkelsø (Skenkelsø). Hans død er noteret i kirkebogen for Hellig Kors sogn i København.

Bogen om Jørlunde sogn indledes med disse forord:

I nærværende beskedne Arbejde har jeg søgt at samle og gjengive Bondestandens Historie i det Sogn, hvor jeg har levet og virket i saa mange Aar. I denne Stand, den ældste og talrigeste i Landet, har længst ned i Tiden bevaret sig den gamle Levevis, de gamle Sæder og Skikke; men da disse, ved den store Udvikling og det deraf følgende mægtige Opsving Standen har taget i den sidste Menneskealder, snart ganske ere forsvundne, vil dette Værk være et lille Bidrag til en vordende fyldig Landvæsenshistorie, som sikkert med Tiden vil fremkomme, nu da Bondestanden og dens Gjerning, Landbruget, har naaet en saa stor Betydning for hele Samfundet. Saavidt jeg ved er dette Værk — et enkelt Landsogns Historie — det eneste i sit Slags i vor Literatur og har vel, som et saadant første Arbejde i denne Retning, mange Fejl; men det har den Fordel, at dets Materiale, med stor Flid og Omhu er samlet i en afsidesliggende Egn, hvor det gamle Præg — som ofte kan have noget smukt og ærværdigt ved sig — muligen længst er bevaret, og at flere gode Kilder, som jeg har øst af til det, ikke kan nyttes af Andre fordi de ikke mere ere til, saa at det, hvad jeg haaber, vil være velkommen hos Enhver, som ønsker at kjende noget til Landboernes og Landbrugets Historie, og særlig hos dem her fra og her i Sognet, som det interesserer at faa Kundskab om deres Forfædres og deres Fødesogns Fortid.

Jeg griber her Lejligheden til at takke det Kgl. Danske Landhusholdningsselskabs høje Præsidium for dets Understøttelse, som for dets velvillige Bedømmelse af dette Værk, ligesom jeg ogsaa takker de Mænd her i Sognet, der have vist det virksom Interesse.

For at et saa lokalt Værk ikke skulde blive for stort og som Følge deraf for kostbart, har det været nødvendigt at foretage mange Forkortelser i Texten; men da disse paa behørige Steder ere forklarede, saa haaber jeg, at de ikke ville skade Tydeligheden.

 

Skjenkelsø, i Juni 1878.

C. Carstensen

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Blioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen, der er trykt med gotisk skrift. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.

C. F. Bricka fik i 1878 i "Historisk Tidsskrift" optaget en meget kritisk anmeldelse af Carstensens bog. Det Kongelige Bibliotek har scannet artiklen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.