Carl Christian Haugner (1865-1944) kom til verden i Ordrup i Gentofte sogn som søn af en vognmand og blev i dåben kaldt Carl Christian Jensen. Han blev udlært gartner, men gik senere over til journalistikken og blev redaktør og ejer af Nakskov Tidende. Ved siden af dette virke var han en aktiv foreningsmand og en anerkendt forfatter af lokalhistoriske bøger, herunder "Lollands Oldtidsminder", der udkom i 1941.

Bogen indledes med disse forord:

Dette Skrift falder lidt udenfor Rammen om mine andre Bøger, der alle er bygget paa hidtil utrykt Arkivstof. Hele første Del af denne Bog er nemlig kun Laan fra vore store arkæologiske Forfattere, først og fremmest Johs. Brøndsted og Sophus Muller og dernæst Neergaard, Broholm, Hatt m. fl. I anden Del har jeg derimod gjort en personlig Indsats, dels ved Gennemgang af Nationalmuseets Arkivalier og Fundprotokoller Lolland vedrørende, dels og navnlig ved Besigtigelse af de fleste af Øens Oldtidsmindesmærker for at konstatere, hvad der endnu er bevaret. Alt det, der figurerer paa Generalstabens ca. 40-aarige Maalebordsblade, men som i Mellemtiden er gaaet til Grunde, er naturligvis udeladt, og meget som Generalstaben ikke har faaet med, er optaget. Alligevel vil der hist og her i Skovene findes Mindesmærker, særlig fra Bronzealderen, som jeg ikke har faaet opsporet og som kun kan findes ved en tæt Kæmning. For de mere afsides Steder har jeg været henvist til at bygge paa de Oplysninger, jeg har faaet af stedkendte, interesserede Folk, som jeg derfor er Tak skyldig. Jeg staar ogsaa i Taknemlighedsgæld til Nationalmuseets Videnskabsmænd, som venligt har hjulpet mig med Arkivalier og Billeder, og endelig skylder jeg Forretningsfører Thordrup Tak for megen værdifuld Hjælp særlig ved Udarbejdelsen af Kortene.

Hvis dette lille Arbejde kunde tjene til at vække og styrke Interessen for vore Oldtidsminder og skærpe Følelsen af, at vi ikke kan være bekendt vedblivende at lade dem henligge i deres forsømte Tilstand — er Hensigten med det naaet.

 

 

                  Nakskov, i November 1941.

                                                                             C. C. HAUGNER.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.