Karl Marius Hansen (1850-1931) var født og døde i Gjesing i Bryndum sogn. Han blev gårdejer i Gjesing og medlem af sognerådet i Bryndum fra 1907 til 1909, og ifølge folketællinger boede han hele sit liv i Gjesing. I "Fra Ribe Amt" 1915-1918 fik han optaget en artikel "Fra Bryndum Sogn. Ældre og nyere Minder", som han indleder med:

Naar jeg, som er en ulærd Bondemand, drister mig til at fortælle om mit Fødesogn i Fortid og Nurid, har det dels sin Grund i, at jeg altid har været stærkt interesseret i, hvad der har været oppe i min Tid, og taget livlig Del deri, dels i, at jeg fra min Ungdom har samlet og gemt paa Minderne.

Der er mange, som nok vil frede om de synlige Minder, men ikke agter paa den Skat af Minder, som ikke ses. Jeg tænker især paa paalidelige Meddelelser om stedlige Forhold, dels fra ældre Tid, dels fra vore nærmeste Forfædres Tid om, hvordan Egnen og de indbyrdes Forhold Mand og Mand imellem har været. At faa dette frem har sin store Betydning for den Slægt, der nu lever. Alt det, der nu er fremme, har sin Rod i Fortiden, saa er der da ogsaa Grund til at drage nogle af disse Fortidsminder frem. Ogsaa her gælder det,  at selv om "Mindet lader som ingen Ting, er det dog et lønligt Kildespring."

Blandt de Kilder, jeg har benyttet, nævner jeg Dr. O. Nielsen: Skadst Herred, nogle Bind af Samlinger til jydsk Historie og Topografi, Udklip af "Vestjyllands Social-Demokrat" og andre Blade. En Del har jeg fra min Ungdom optegnet efter, hvad jeg har hørt gamle, troværdige Mænd fortælle, naar de i de lange Vinteraftener sad og passiarede sammen, og noget har jeg fra gamle Dokumenter, jeg er kommen i Besiddelse af.

Hr. Pastor Kelstrup, Bryndum, har været saa elskværdig at laane mig Embedets Kaldsbog, "Liber daticus", som gaar tilbage til Aaret 1777; herfra stammer mine Oplysninger om Præstegaarden. Enkelte Præster har opnoteret adskilligt om Begivenheder i Sognet; men de fleste har intet optegnet eller da meget lidt af almindelig Interesse.

Min Ungdomsven, Hr. Lærer Yderik, Odense, har overladt mig sin Faders gamle Papirer; særlig hans Optegnelser fra 1864 tror jeg, vil blive læst med Interesse. Gaardejer Søren Villadesen, Kjersing, har givet en Karakteristik af den gamle Degn. Og til dem derfor min bedste Tak. Blandt de mundtlige Fortællinger har jeg skelnet stærkt mellem det virkelige og det mindre sandsynlige. Enkelte nulevende Mænd har jeg taget med, da jeg synes, at deres Gerning blandt Sognets Beboere var for god til at glemmes og nok fortjener at mindes gennem flere Slægtled.

Det Kongelige Bibliotek har scannet artiklen til en søgbar PDF-fil, der kan downlodes via dette link.