Anders Petersen (1827-1914) kom til verden i Bjæverskov på Østsjælland og blev først udlært som væver. Som 28-årig dimitterede han som lærer og etablerede sig i Vallø. Efter en tidlig pensionering dyrkede han sin interesse for lokalhistorie og fik udgivet flere anerkendte værker, bl.a. "Kjøge Byes Historie, samlet efter trykte og utrykte Kilder".

Bogen indledes med disse forord:

Efter i flere Aar at have syslet med at samle Optegnelser om Kjøge By, fik Forfatteren af nærværende Skrift i 1878 ved Byraadets Velvillie Adgang til Byens paa Raadhuset opbevarede righoldige Arkiv, hvoraf senere en Del er afgivet til Gehejmearkivet. Skriftets Indhold støtter sig foruden til Byens Arkiv tillige paa Oplysninger hentet fra trykte Skrifter, og den store Vanskelighed ved at sondre og begrænse det righoldige, spredte Stof om Kjøge By maa tjene som Undskyldning for det ufyldestgjørende ved de fremdragne Bidrag til Byens Historie.

Udgivelsen er velvillig støttet saavel af Kjøge Kommunatbestyrelse som af Direktionen for Kjøge og Omegns Sparekasse, for hvilke Understøttelser herved bringes skyldig Tak.

Overfor de ærede Subskribenter beder jeg om Undskyldning for den lange Tid Udgivelsen, formedelst uforudsete Omstændigheder, har krævet.

Skulde jeg yderligere blive sat i Stand til at supplere dette Skrift om Kjgøe By — hvis ældst kjendte Privilegium som Kjøbstad netop i Aar er 600 Aar gl. — med Kort og enkelte Afbildninger, vil saadant senere ske.

 

 

                          Kjøge, den 24de August 1888.

 

                                                                            Forfatteren.

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.